Home ΣυμβουλέςΈξυπνοι τρόποι για εξοικονόμηση χώρου στο σπίτι
Έξυπνοι τρόποι για εξοικονόμηση χώρου στο σπίτι

Έξυπνοι τρόποι για εξοικονόμηση χώρου στο σπίτι

Εάν νιώθετε ότι το σπίτι σας είναι μικρό ή ότι έχει γεμίσει με πολλά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να μην έχει μείνει αρκετός χώρος, τότε έχουμε να σας προτείνουμε διάφορες έξυπνες ιδέες ώστε να αδειάσετε λίγο χώρο και να κινείστε πιο ελεύθερα. Σίγουρα δεν είναι ωραίο συναίσθημα να αισθάνεστε κάπως κλειστοφοβικά ή άβολα μέσα στο σπίτι σας, που θα πρέπει να είναι άνετο για χαλάρωση και φυσικά ευχάριστο στο μάτι. Ας δούμε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

  1. Ανακατάταξη χώρου. Θα εκπλαγείτε πραγματικά με το πόσο μπορεί να αλλάξει ο χώρος σας αν ξεφορτωθείτε κάποια πράματα, ή αν αλλάξετε τη διαρρύθμισή του. Αν νιώθετε ότι κάποιο έπιπλο ή αντικείμενο δεν εξυπηρετεί ουσιαστικό σκοπό, τότε απομακρύνετέ το. Επίσης, σκεφτείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε θέση τα έπιπλά σας μεταξύ τους ώστε να μη γεμίζουν τόσο το χώρο και θα δείτε μεγάλη διαφορά. Ένα μικρό έπιπλο για παράδειγμα, μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα δωμάτιο με λιγότερο χώρο όπως το υπνοδωμάτιο, και ανάλογα ένα πιο μεγάλο έπιπλο στο σαλόνι σας.
  2. Κρεμάστε αντικείμενα στους τοίχους σας. Μία εξαιρετική ιδέα για εξοικονόμηση χώρου είναι να τοποθετήσετε κρεμάστρες στους τοίχους σας. Κρεμάστε ρούχα, μαγειρικά σκεύη, τσάντες, καπέλα, ακόμα και το ποδήλατό σας και ότι άλλο σκεφτείτε και θα δείτε πώς θα αρχίσουν να αδειάζουν τα συρτάρια και οι ντουλάπες σας, όπου θα μπορείτε να τοποθετήσετε άλλα πράματα.
  3. Ράφια στους τοίχους. Εγκαταστήστε μικρά η και μεγάλα ράφια πάνω στους τοίχους σας στην κρεβατοκάμαρά σας, το μπάνιο σας ή οποιοδήποτε δωμάτιο και τοποθετήστε αντικείμενα. Βιβλία, καλλυντικά, αποσμητικά, γυαλιά, διακοσμητικά και οτιδήποτε άλλο φανταστείτε μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτά τα ράφια, σώζοντας πολύ χώρο από τα γραφεία, τα τραπέζια, τα κομοδίνα και τις ντουλάπες σας. Παράλληλα, είναι και πολύ πρακτικά, αφού δε θα χάνετε εύκολα πράματα και θα τα τοποθετείτε γρήγορα χωρίς κόπο.

  1. Αγοράστε τα κατάλληλα έπιπλα. Σκεφτείτε έξυπνα και επιλέξτε τα κατάλληλα έπιπλα που θα κάνουν το σπίτι σας πιο ευρύχωρο. Μία πολύ καλή επιλογή είναι τα αναδιπλούμενα έπιπλα. Δείτε πόσο χώρο μπορείτε να κερδίσετε εάν για παράδειγμα έχετε ένα κρεβάτι που διπλώνει στον τοίχο σας ή γίνεται και καναπές. Ή ένα κρεβάτι με συρτάρια και αποθηκευτικό χώρο από κάτω. Πετάξτε τα παλιά έπιπλα και πάρτε καινούρια που έχουν διπλές χρήσεις και μπορούν να διπλωθούν. Αν το ψάξετε λίγο, μπορείτε να βρείτε πρακτικές καρέκλες, τραπεζάκια, καναπέδες και πολλά άλλα.
  2. Κάνετε μετατροπές. Βάλτε τη φαντασία σας στο πώς μπορείτε να τροποποιήσετε το χώρο σας ώστε να χωράει περισσότερα πράματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε συρόμενα έπιπλα όπως συρόμενες μπάρες ή συρόμενα ράφια που μπαίνουν μέσα στους τοίχους. Επίσης, αν έχετε σκάλες εκμεταλλευτείτε το χώρο που μπορεί να δημιουργηθεί από κάτω τους. Εγκαταστήστε συρτάρια και ντουλαπάκια μέσα στις σκάλες και θα δείτε ότι θα χωρέσουν πολλά πράματα.
  3. Σκεφτείτε κάθετα και όχι οριζόντια. Επικεντρώστε την προσοχή σας στο τι μετατροπές μπορείτε να κάνετε με κάθετο τρόπο, δηλαδή στο κενό ανάμεσα στο ταβάνι και το πάτωμα κολλητά στους τοίχους. Θα δείτε πώς σταδιακά μπορεί να μεταμορφωθεί το σπίτι σας με αυτή τη λογική.

Αυτοί είναι λοιπόν κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε χώρο και νιώθετε πιο ελεύθερα και άνετα στο σπίτι σας. Μη διστάσετε να ξεφύγετε από τα τετριμμένα και πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο για να δημιουργήσετε ένα ευρύχωρο και όμορφο χώρο.