Home ΣυμβουλέςΜεσογειακή διατροφή: ελιξίριο για τη μακροζωία
Μεσογειακή διατροφή: ελιξίριο για τη μακροζωία

Μεσογειακή διατροφή: ελιξίριο για τη μακροζωία

Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από μία ευρεία γκάμα τροφών και προϊόντων, καθώς περιλαμβάνει τρόφιμα που προέρχονται από πολλές χώρες της Μεσογείου και που μπορούν να συνδυαστούν με πάρα πολλούς τρόπους. Αυτές οι χώρες είναι η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η νότια Γαλλία, κάποιες αραβικές χώρες και φυσικά η χώρα μας η Ελλάδα. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι αμέτρητα, αφού θωρακίζει τον οργανισμό από πολλές ασθένειες και συμβάλει γενικότερα στη μακροζωία.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική για την υγεία ακριβώς επειδή συνίσταται από τις πιο υγιεινές τροφές που στο σύνολό τους και με τη σωστή ισορροπία από θρεπτικά στοιχεία δίνουν πλήρες αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς. Κύρια πηγή λιπαρών είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές, αλλά και το αβοκάντο. Φυσικά προτιμάμε το παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο που θεωρείται το πιο ποιοτικό στον κόσμο. Επίσης, περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όπως ντομάτες, σπανάκι, καρότο, αγγούρια, μπρόκολο και κρεμμύδια, αλλά και φρούτα όπως μήλα, σύκα, μπανάνες, καρπούζι, πεπόνι και χουρμάδες.

Ακόμα, έχουμε υψηλή κατανάλωση από όσπρια σαν τα φασόλια, αλλά και ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια και ηλιόσπορους. Έμφαση δίνεται επίσης στα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι και καφέ ρύζι, ενώ το τυρί και το γιαούρτι(συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού γιαουρτιού) είναι επίσης βασικά σε ένα μεσογειακό τραπέζι. Έπειτα, έχουμε μέτρια κατανάλωση σε ψάρια και πουλερικά, όπως κοτόπουλο, πάπια, γαλοπούλα, σολομό, σαρδέλες και οστρακοειδή, αλλά και αυγά. Τέλος, έχουμε μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και το κρασί ως συχνό συνοδευτικό για το γεύμα.

Πρόκειται για μια διατροφή λοιπόν πλούσια σε καλά λιπαρά(όπως ωμέγα-3), φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, ενώ βλαβερά στοιχεία όπως η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρανς λιπαρά είναι σε ελάχιστη ποσότητα. Σύμφωνα με έρευνες, σε περιοχές που κυριαρχεί η μεσογειακή διατροφή παρατηρείται μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών νόσων και θνησιμότητας από ότι σε άλλες περιοχές, αφού η συγκέντρωση “καλής” χοληστερόλης ενισχύει την άμυνα της καρδιάς.

Ακόμα, έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατέψει από μία σειρά από παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, το Αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, η αρτηριοσκλήρυνση και κάποιες μορφές καρκίνου(π.χ. του παχέος εντέρου), ενώ παράλληλα βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών και στις σωματικές λειτουργίες γενικότερα.

Δεν είναι απορίας άξιο λοιπόν που όσοι ακολουθούν μία τέτοια διατροφή τείνουν να έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής, εφόσον φυσικά αποφεύγουν βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, και την συνδυάζουν με υγιεινές, όπως η σωματική άσκηση. Η μεσογειακή διατροφή ευνοεί και έναν χαλαρό και ευτυχισμένο τρόπο ζωής, χωρίς πολύ άγχος και με πολλούς φίλους γύρω από το τραπέζι. Ας μην ξεχνάμε το ιδιαίτερο παράδειγμα της δικιάς μας Ικαρίας, όπου οι κάτοικοι είναι από τους μακροβιότερους σε όλο τον κόσμο, με πολλούς να ξεπερνάνε τα 100 έτη εν ζωή!