Home ΝέαΟι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για τις δυσμενείς συνθήκες για τους πρόσφυγες στα Μόρια
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για τις δυσμενείς συνθήκες για τους πρόσφυγες στα Μόρια

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για τις δυσμενείς συνθήκες για τους πρόσφυγες στα Μόρια

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο νησί της Λέσβου, η γνωστή διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα(Doctors Without Borders) έκανε αναφορά στις άσχημες και ανεπαρκείς συνθήκες που επικρατούν στον χώρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα Μόρια.

Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ότι ο καταυλισμός είναι υπερπλήρης και έχει στην κυριολεξία ξεχειλίσει, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να μην έχουν επαρκή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι 500 πρόσφυγες καταφθάνουν κάθε βδομάδα στο νησί. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα παρότρυναν τις κυβερνητικές αρχές να αυξήσουν την ιατρική φροντίδα, αλλά και να μεταφέρουν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της χώρας όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ο καταυλισμός των Μορίων έχει υποδομές φιλοξενίας κατάλληλο για 2.500 χιλιάδες άτομα, και τώρα υπάρχουν πάνω από 7.000. Οι κακές και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών δυστυχώς θέτει την υγεία τους και τη ζωή τους σε κίνδυνο. O συντονιστής της ανθρωπιστικής οργάνωσης, Declan Barry, δήλωσε ότι κάθε μέρα συναντώνται περιστατικά με εμετούς, διάρροια, δερματικές και άλλες μολύνσεις, και οι ασθενείς θα πρέπει δυστυχώς να επιστρέψουν πάλι στον μη ασφαλή χώρο φιλοξενίας, οπότε και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Ειδικότερα μάλιστα για τα παιδιά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όπως τόνισε και ο συντονιστής. Τους τελευταίους μήνες, η ανάγκη για παιδιατρική φροντίδα, αλλά και ιατρική φροντίδα σχετικά με την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία των γυναικών, έχει διπλασιαστεί. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν και γιατρεύουν 60 παιδιά την ημέρα, και αναγκάζονται να απορρίπτουν 15 ασθενείς την ημέρα, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει.

Δυστυχώς, στα Μόρια είναι πολύ λίγοι οι πάροχοι ιατρικής περίθαλψης, και μόνο μία εθελοντική οργάνωση παρέχει ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και των Σαββατοκύριακων, με αποτέλεσμα η ανάγκη να γίνεται επιτακτική σε εκείνες τις χρονικές περιόδους και οι ασθενείς να είναι πολύ ευάλωτοι. Επίσης, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει το νησί είναι ήδη υπερπλήρες και παρουσιάζει έλλειψη προσωπικού, με τους ασθενείς να αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του.

Η Κατερίνα Κατοπόδη, Ελληνίδα νοσοκόμα της οργάνωσης, δήλωσε: “Εδώ και μήνες έχουμε προειδοποιήσει για τη δραματική χειροτέρευση της κατάστασης στη Λέσβο, όσον αφορά την ιατρική και ψυχική υγεία. Οι αρχές δεν έχουν δείξει πρόθεση να ανταποκριθούν σε αυτό το πολύ εμφανές πρόβλημα, και ο πληθυσμός συνεχίζει να υποφέρει: κάθε μέρα βλέπουμε στην κλινική μας ασθενείς με επείγουσες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένου περιπτώσεων απόπειρας αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμών. Παροτρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει αυτήν την απάνθρωπη και μη διαχειρίσιμη πολιτική του στοιβαγμού των ανθρώπων στα νησιά και να αυξήσει την παροχή ιατρικής φροντίδας για αυτές τις οικογένειες.”

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα από το 1996 και στο νησί της Λέσβου από το 2008. Επικεντρώνονται κυρίως στην παιδιατρική και ψυχική υγεία των προσφύγων και μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αυξήσει κατά πολύ την δραστηριότητά τους στη χώρα μας, καθώς ήρθε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης στα ελληνικά νησιά από τρίτες χώρες της Ανατολής, λόγω των πολέμων και των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης.