Home ΝέαΤα δωρεάν παιχνίδια στο διαδίκτυο απομακρύνουν το στρες
Τα δωρεάν παιχνίδια στο διαδίκτυο απομακρύνουν το στρες

Τα δωρεάν παιχνίδια στο διαδίκτυο απομακρύνουν το στρες

Για όσους δεν γνωρίζετε, υπάρχουν δεκάδες παιχνίδια στο διαδίκτυο που μπορείτε να παίξετε δωρεάν και να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας. Παιχνίδια με παζλ, σκοποβολής, στρατηγικής, διάφορα σπορ όπως μπιλιάρδο και γκολφ, αγωνιστικής οδήγησης, περιπέτειας, παιχνίδια με τράπουλα, παιχνίδια για κορίτσια και ένα σωρό άλλα. Εάν θεωρήσετε ότι το στοίχημα είναι ένα παιχνίδι, μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα στοίχημα από καιρό.

Μπορεί μερικοί από εσάς να μη βρίσκετε το ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με αυτά, ή να θεωρείτε ότι είναι για παιδιά μόνο, αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν οφέλη για την ψυχική μας υγεία.

Τα παιχνίδια έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το στρες που όλοι μπορεί να έχουμε από διάφορες αιτίες στην καθημερινότητά μας. Μας κάνουν να ξεχάσουμε για λίγο τα προβλήματά μας και απομακρύνουν την ψυχική πίεση που νιώθουμε λόγω της δουλειάς μας, της πάλης για επιβίωση, ή της ανησυχίας που μπορεί να έχουμε για οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Το στρες προκαλείται βασικά κυρίως από σκέψεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον, με αποτέλεσμα ο νους μας να είναι αλλού και να μην μπορούμε να εστιάσουμε καλά στο παρόν. Όταν όμως παίζουμε παιχνίδια, μπαίνουμε σχεδόν αυτόματα στο παρόν και αυτές οι σκέψεις εξαφανίζονται. Είμαστε συγκεντρωμένοι στην επίλυση ενός παζλ για παράδειγμα, και εκείνη τη στιγμή υπάρχει για μας μόνο αυτό το παζλ και όχι κάποια μελλοντική ανησυχία. Παράλληλα, χαλαρώνουμε, διασκεδάζουμε και δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε κάποια νευρικότητα, αφού και να χάσουμε φυσικά δεν έγινε τίποτα, μπορούμε να παίξουμε ξανά.

Τα παιχνίδια δεν είναι όμως απλά ένας προσωρινός τρόπος διαφυγής από το στρες και τα προβλήματα, αφού τα οφέλη που έχουν στην ψυχολογία μας μπορεί να γίνουν εμφανή και όταν δεν ασχολούμαστε με αυτά, στην καθημερινότητά μας. Συμβάλουν πολύ στην υγεία του εγκεφάλου, αφού ακονίζουν το μυαλό, αυξάνουν την συγκέντρωση και τα αντανακλαστικά μας. Επίσης, μας κάνουν να σκεφτόμαστε δημιουργικά και στρατηγικά, και βελτιώνουν την ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις, σε σύντομο η και όχι χρονικό διάστημα. Όλα αυτά είναι ικανότητες που θα μας βοηθήσουν πολύ να αντιμετωπίσουμε το στρες που δημιουργείται όταν έχουμε μία δυσκολία ή πρόκληση, αφού θα ξέρουμε πώς να δράσουμε πιο ήρεμα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά.

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University College of London) που πραγματοποιήθηκε το 2014, οι ερευνητές εξέτασαν 491 ανθρώπους και έδειξαν τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των συνολικών ωρών που οι άνθρωποι αυτοί παίζανε ηλεκτρονικά παιχνίδια και της αποθεραπείας από το στρες που δημιουργήθηκε λόγω της εργασίας τους την ίδια μέρα. Χωρίς να εντοπιστεί η ακριβής αιτία που συμβαίνει αυτό, η έρευνα έδειξε ότι εφόσον κάποιος κάνει τη συνειδητή επιλογή να παίξει παιχνίδια μετά τη δουλειά του, θα μπορέσει να απομακρύνει και να ελέγξει πολύ καλύτερα το στρες στο οποίο εκτέθηκε εκείνη τη μέρα, αλλά και το στρες στο οποίο θα εκτεθεί την ίδια μέρα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα έγινε από την εταιρεία παιχνιδιών στο διαδίκτυο PopCap Games, που παρέχει παιχνίδια όπως το Plants vs. Zombies και το Peggle, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καρολίνας. Η έρευνα έδειξε ότι 20 λεπτά μετά από την ενασχόληση με τα παιχνίδια, τα υποκείμενα παρουσίασαν αυξημένη μεταβλητότητα στους καρδιακούς παλμούς, πράγμα που συνδέεται με λιγότερο στρες, αλλά και σωστή ποσότητα ηλεκτρικών κυμάτων τύπου άλφα του εγκεφάλου, που συνδέονται με την ηρεμία και την καλή διάθεση.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η ενασχόληση με τα παιχνίδια είναι σίγουρα ένας πολύ καλός και εύκολος τρόπος να ελαττώσουμε το στρες στη ζωή μας, ανεξαρτήτως της ηλικίας μας.